Trg hrvatskih mučenika 5, Duga Resa, tel. +385 47 811 222, 811 224 tel./fax: +385 47 811 223, e-mail: info@staklo-spudic.hr

     
           
   

Impresum

     
             
   

VRSTE STAKLA?

 

Float staklo

         Float staklo se dobiva tzv. float procesom. Float staklo se proizvodi tako da se ulijeva kontinuirani tok tekućeg stakla u kadu rastopljenog kositra. Tekuće staklo prostire se po površini tekućeg kositra i pluta po površini (float - lebdjeti) proizvodeći visoke kvalitete kontinuiranu traku stakla koja se kasnije polira, a staklo nema izobličenja ili deformacija. Danas je to standardna metoda za proizvodnju stakla i preko 90% svjetske proizvodnje ravnog stakla je float staklo.
         Obično staklo je bezbojno, a proizvodi se i u bojama: bronca, zeleno, sivo, azur, tamno plavo. Obično staklo u boji neki još zovu "Parsol" (iako je to kemijski spoj koji se nanosi na staklo radi zaštite od UV zraka dugih valova). Upotrebljava se za ostakljivanje prozora, vrata, zimskih vrtova, fasada/pročelja zgrada. U IZO float izvedbi 4+16+4 mm dobija se koeficijent termičke provodljivosti U=2.5 W/m2K
Struktura float stakla

     
 
 
         
 
         
 
 
           
      DEBLJINE u mm: 2,3,4,5,6,8,10,12,15,19
 
STANDARDNE DIMENZIJE u mm:
         - 3210x6000
         - 3210x2000
         - 3210x2250
         - 3210x2400

 

Parsol staklo

Float staklo u boji

Što je deblje float staklo u boji, to će biti tamniji izgled boje. Kako se debljina povećava, staklo absorbira više topline i više je sklonije termičkom pucanju. Npr. nije pogodno za izradu tuš kabina jer na hladnu površinu stakla dolazi visoka temperatura vode i staklo puca. Otvrdnjavanje ili toplinsko ojačavanje će zaštititi od termičkog pucanja.

Float staklo u boji - Bronzo, siva, zelena
                            - Dark blue
                            - Azur
                            - Priva Blue
                            - Linea Azura
                            - Pink

DEBLJINE:  3,4,5,6,8,10,12,15,19,25 mm

Antireflektivno staklo

Kombinirano od dvije pirolitički obrađene površine stakla u jednostruko laminirano staklo kako bi reduciralo vidljivo svjetlo refleksije na manje od 2% (npr. spriječava kad gledate kroz izlog u proizvode, da vidite sebe i pozadinu u staklu kao odraz) a istovremeno omogućava veću vidljivost kroz staklo, čak i od običnog, bezbojnog float stakla. Takvo staklo uz njegove anti-refleksivne karakteristike spriječava i prolaz 99% UV zračenja, štiteči unutrašnjost prostorije i sadržaj. U isto vrijeme također nudi tradicionalne prednosti laminiranog stakla, uključujući povećanu zaštitu, i superiornu akustičnu kontrolu. Rezultat je jedinstveno staklo visoke kvalitete koje kombinira snagu, sigurnost i redukciju buke laminiranog stakla sa niskom reflektivnošću. Takvo staklo može biti savijano kao obično staklo i vrlo je pogodno za ugradnju u muzeje, oglasne panele, ali isto tako i za izloge, izložbene salone i mnoga druga mjesta koja zahtjevaju anti-reflektirajući proizvod koji nema alternativu.

Antireflektivno staklo: MATOBEL

Polureflektivno staklo

Polureflektivno staklo ima naneseni metalni oksid tako da se zapravo kombinira toplinska zaštita i refleksija. Polureflektivno staklo odbija zrake sunca, ali bitno manje nego reflektivno staklo, i upija dio svjetlosti i energije. Boje polureflektivnog staklu su bezbojno, zeleno i plavo. Ta stakla se upotrebljavaju za ostakljivanje stijena, staklenih fasada, vrtova itd. 

Polureflektivno staklo: SUNERGY

Reflektivno staklo

To je obično float staklo sa gotovo nevidljivim metalnim premazom koji smanjuje sunčevo zagrijavanje prostorije. Taj specijalni metalni premaz također proizvodi efekt ogledala pa se stime spriječava i vidljivost kroz staklo. Glavna primjena za staklene fasade. Pirolitička proizvodnja u tom procesu nanosi tijekom proizvodnje float stakla metalni oksid na staklo dok je staklo još vruće i u užarenom stanju. Vakuum (magnetron) procesom se nanose slojevi metalnog oksida pod vakuumom na proizvedeno staklo. Slojevi naneseni takvom tehnikom su meki i moraju biti zaštićeni od vanjskih utjecaja, uvijek se koriste za unutrašnju stranu staklenih panela. Postoje i drugi načini nanošenja slojeva kao kemijski proces, nanošenje folija, potapanje itd.

Reflektivno staklo:  STOPSOL

                        - Stopsol Clasic Clear
                        - Stopsol Clasic Bronzo
                        - Stopsol Clasic Grey
                        - Stopsol Clasic Green
                        - Stiosol Supersilver Clear
                        - Stopsol Supersilver Grey
                        - Stopsol Supersilver Green
                        - Stopsol Supersilver Dark Blue
                        - Stopsol SilverLight Green
                        - Stopsol SilverLight Priva Blue

Reflektivno staklo: STOPSOL

Žičano staklo

   Žičano staklo sadrži žičanu mrežu (obično oko 10mm raster) u sredini stala. U slučaju razbijanja stakla žica omogućava zadržati staklo da se ne rasipa. Idealno je za garaže, krovišta, balkonske ograde i takva područja gdje ″industrijski″ izgled nije neprivlačan. Žičano staklo, u principu, nije sigurnosno staklo jer djelovi puknutog stakla ipak imaju oštre rubove. Žičano staklo se proizvodi kao čisto i mutno (ornament). Modeli žičanog stakla su: ″O″, ″S″, ″Denim″, ″Atlantic″, ″Delta″, ″Polish″

Žičano staklo ″O″ potpuna slika

Žičano staklo ″Delta″ potpuna slika Žičano staklo ″Delta″ potpuna slika
Žičano staklo ″O″ Žičano staklo ″Delta″ Žičano staklo ″S″
Žičano staklo ″Ornament″ potpuna slika Žičano staklo ″Denim″ potpuna slika Žičano staklo ″polirano″ potpuna slika
Žičano staklo ″Ornament″ Žičano staklo ″Denim″ Žičano staklo ″Polirano″

Ogledalo

Ogledala se obično proizvode od stakla 4-6 mm debljine, a jedna strana stakla je posrebrena. Ako se proizvodi od običnog staklo ne bi trebalo biti upotrebljeno bez okvira, za primjenu bez okvira potrebno je upotrijebiti sigurnosno staklo

Stakla za zvučnu izolaciju

Za zaštitu od buke nije dovoljno samo izabrati stakla za zvučnu izolaciju, već moramo dobro razmisliti o cijelom elementu u koji je ugrađeno staklo i njegove spojeve sa zidom. Metoda za iskazivanje zvučne izolacije je index Rw, a iskazuje se u decibelima (dB). Podatak o 34dB za staklo znači da će takvo staklo smanjiti buku za 34dB, a ne kako mnogi misle da staklo propušta 34dB. Npr. ako je objekat ili stan uz prometnicu sa jakim prometom nivo buke iznosi otprilike 80dB. Ako ugradimo obično IZO staklo sa 34dB, znači da će nam nivo buke u prostoru biti 46dB. Što je potpuno prihvatljivo, jer je dopustiva buka danju oko 50dB. No ako izvor buke stvara daleko više od 80dB tada moramo razmisliti o ugradnji specijalnih stakala za zaštitu od buke. Kako se smanjenje buke povećava sa smanjenjem elastičnosti stakla, logično je da su laminirana stakla ili lamistal stakla bolji zvučni izolator zbog PVB folije između dva stakla nego obična stakla iste debljine. Doljnja tablica prikazuje maksimalne dozvoljene vrijednosti buke u prostoru za dan i noć prema pravilniku o najvišim dopuštenim razinama buke u sredini u kojoj ljudi radi i borave, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi iz 2004. godine.

Zona buke

Namjena prostora

Najviše dopuštene ocjenske razine buke imisije LRAeq u dB(A)

 

 

Dan / Noć 

1

Zona namijenjena odmoru, oporavku i liječenju

50dB / 40dB

2

Zona namijenjena samo stanovanju i boravku

55dB / 40dB

3

Zona mješovite, pretežito stambene, namjene

55dB / 45dB

4

Zona mješovite, pretežito poslovne namjene sa stanovanjem

65dB / 50dB

5

Zona gospodarske namjene (proizvodnja, industrija, skladišta, servisi)

Na granici građevne čestice unutar zone buka ne smije prelaziti 80 dB(A)

Mi koristimo stakla za zvučnu izolaciju STRATOPHONE koja imaju:

  • idealnu kombinaciju prvorazrednih atributa u jednom proizvodu 

  • sigurnosne karakteristike laminiranog stakla i akustičku izolaciju ubačenih smola  

  • redukciju zvuka Rw do čak 53dB 

  •  sigurnosne karakteristike loma kod najviših zahtjeva udarnog testa

  • sigurnosna klasa P2A kod testiranja bacanjem metalne kugle za laminirano staklo PVB-SC 44.4 

  • prema zahtjevima za linearno spajana stakla i stakla protiv iznenadnog loma pada mogu biti procesuirana kao konvencionalno laminirana stakla

Tip

Ostakljenje

Debljina stakla

Folija

Rw u dB

25/36

44.2/12/4

25 mm

PVB

36 dB

27/37

33.4/16/4

27 mm

PVB

37 dB

29/39

44.2/16/4

29 mm

SC

39 dB

35/44b

44.2/16/10

35 mm

SC

44 dB

36/46a

44.4/16/55.2

36 mm

PVB/SC

46 dB

Ornament stakla

Ornament staklo je dekorativno staklo koje se dobiva tako da se tijekom proizvodnje float stakla mustra ili šara uzorka utiskuje na jednu ili obje strane, tijekom prolaska stakla kroz valjke float stakla, a boje mogu biti bezbojna, bronca ili žuta. Postoje mnoge vrste ornamenta ili uzorka u običnom ili žičanom staklu. Debljine su od 3 - 19mm. Providnost zavisi o gustoći i strukturi ornamenta. Na ovim slikama je objekt udaljen, od jednostrukog ornament stakla, 20cm.

Ornament 104 djelomična slika Ornament 104 bijeli neki ga još zovu Arena bijela, ili Ornament griz itd. Zbog gustoće strukture ornamenta vidljivost je dosta reducirana, a dobro propušta svjetlost. Pogodan za prozore u kupaonici.

Činčila djelomična slika

Činčila bijela staklo koje ima strukturu krzna. Vrlo dobro zaklanja pogled, a istovremeno propušta svjetlost. Vrlo efektna i nježna struktura.

Silvit-bijeli djelomična slika

Silvit-bijeli staklo koje ima strukturu vode koja se slijeva niz staklo. Odlična struktura na kojoj se gotovo ne primjećuje prljavština, vrlo dobro propušta svjetlost, a dosta zaklanja pogled.

Satinirano staklo je float staklo kojemu je jedna strana obrađena visokokvalitetnim nagrizanjem kiseline. Satinirano staklo je više transparentno od pjeskarenog stakla. Na tako obrađenim površinama ne ostaju tragovi prstiju i vrlo se lako održavaju. Takvo staklo se može laminirati, spajati u dupla stakla, očvršćivati itd.
Pjeskareno staklo Pjeskareno staklo - moguće je izraditi pjeskareno staklo prema nekom crtežu, logo znaku ili jednostavno nekom rasteru. Pjeskariti je moguće i vrlo komplicirane slike.

 

            

     
             

galerie emmanuel perrotin de paris poursuit son expansion mondiale.apres avoir ouvert cette année a hong kong,ADIDAS ORIGINALS ZX 500 la galerie suivante va ouvrir ses portes au début de 2013 a new york.takashi murakami, représenter des artistes kaws, j.r., maurizio cattelan,ADIDAS CLIMACOOL BOAT PURE m.Adidas Youth Superstar xavier veilhan et beaucoup d'autres,ADIDAS CAMPUS l'ouverture sera un ajout important a la déja fantastique nyc gallery paysage.Adidas Originals Superstar Slip On Wla galerie perrotin new york sera en 1932, bank of new york,ADIDAS J WALL 3 un jalon historique sur manhattan et # 8217; s upper eastside.ADIDAS TUBULAR INVADER STRAPstussy complete leurs récentes timberland gpm toe collaboration avec une nouvelle série de rochester pour la saison automne / hiver 2013.ADIDAS ULTRA BOOSTcomme les deux marques depuis rochester collections,Adidas Climacool Boat Lace les empreintes de pieces uniques base appliquée cette fois comprend crewnecks et ferme des capuches.Adidas Yeezy Boost 350 V2 la collection sera disponible ce samedi 14 septembre a zozotown.
index index index index index index index index index index index index index index index index index index index index index index index index index index index index index index index